Proč byste měli začít psát bakalářskou práci už v zimě?

Jedním z předních nepřátel všech studentů je prokrastinace. To je stav, kdy odkládáte nějaký úkol tak dlouho, dokud se termín pro jeho odevzdání nepřiblíží a vy už nemáte jinou možnost, než ho začít plnit.

Pokud se jedná o úkol, který není až tak důležitý, nebo pro jeho dřívější splnění nemáte žádnou motivaci, klidně ho odevzdejte až před půlnocí.

U bakalářské práce by to ale mělo být jiné

Bakalářská práce je komplexní dílo a zahrnuje mnoho kroků, jejichž plnění na sebe plynule navazuje. 

Proto byste si měli psaní bakalářské práce dobře naplánovat a vyhradit si na ni i více času. 

Nebudete se pak dostávat do zbytečných stresových situací a stihnete i pohodové konzultace s vaším vedoucím. 

Studenti to většinou vědí, ale často se tím příliš neřídí

Možná jste již slyšeli o někom, kdo psaní bakalářské práce nechal na poslední chvíli a pak ji napsal za 14 dní. A co víc — ještě ji úspěšně obhájil.

Ano, tyto příběhy známe. Mnohem častěji se ale setkáváme se studenty, kteří to za těch “14 dní” nestihli a museli kvůli tomu studium prodlužovat. O těch se ale příliš nemluví.

“Psaní” bakalářky není totéž co psaní bakalářky

Než začnete psát je dobré mít už sesbíraná vhodná data pro statistické vyhodnocení. Měli byste mít také o vašem tématu dostatečný přehled.

Pokud s tématem teprve začínáte (před tím jste na něj ani nesáhli) a spoléháte na to, že všechno stihnete za 14 dní, tak si raději stáhněte i žádost o prodloužení studia. Pro jistotu.

Plánování je základ

Pojďme se na chvíli podívat na to, co vás v tomto akademickém roce všechno čeká. Nemáme na mysli jen školní povinnosti, ale i ty rodinné a hlavně pracovní. 

Každé povolání má totiž svá specifika. Pokud např. pracujete v obchodě, potom se možná už teď připravujete na vánoční sezónu. Nebo pokud vedete účetnictví, asi tušíte, že jako každý rok budete mít nejméně času v období pro podání daňového přiznání.

S tím vším byste měli kalkulovat ještě před tím, než si začnete rozvrhovat své psaní. Víte-li, že v některých měsících na bakalářku nebudete mít čas, musíte si to nadpracovat v obdobích, kdy máte volněji. Jinak to udělat prostě nejde.

Obdobně je nutné postupovat v případě rodinných povinností. Až přijdete z práce domů, musíte si na psaní najít čas. Stačí i jen hodinu denně.

Největší časové ztráty jsou v zimě

Studenti si často slibují, že začnou psát už v průběhu zimního semestru, ale né vždy se jim to podaří. Buď jsou vytížení pracovními (a rodinnými povinnostmi), nebo se jim jednoduše nechce. Ale po zkouškovém, po něm už určitě začnou!

Jenže takové plýtvání časem si pak v květnu vyčítají:

Kdybych já si býval(a) už v tom listopadu, kdy na to bylo relativně dost času, připravil(a) literární rešerši, mohl(a) jsem mít už půlku práce odsouhlasenou vedoucím. Takhle musím urvat každou volnou chvilku po práci, kdy mi už to po těch všech přiznáních prostě nemyslí.

Nedostatek času bývá poznat

Když se studenti dostanou do časového presu, dokážou psaní a time management hodně zefektivnit. Bohužel pak už ale většinou nemají dostatek času na to, aby si s prací více pohráli. 

Většinou je (pro)zradí pravopis, gramatika a kupa dalších nešvarů, kterých by se — mít na to více času — nedopustili. Buď by je na ně s předstihem upozornil vedoucí práce, nebo by si toho všimli sami, kdyby si tu práci mohli před odevzdáním ještě alespoň jednou přečíst.

Pište svoji práci včas a ve větším klidu. S námi to zvládnete

Na Vysoké škole Sting si všechna úskalí při psaní závěrečných prací dobře uvědomujeme. Proto naše studenty ve psaní podporujeme, aby zvládli napsat (minimálně) literární rešerši už během zimního semestru. 

Navíc všichni vaši vedoucí jsou odborníky v daném oboru a jsou připraveni vám poradit, pokud je požádáte o radu. Nemusíte se proto bát jim napsat, nebo se za nimi stavte do školy na konzultaci (vždy po domluvě!).

Další rady, jak psát bakalářskou práci efektivně už od začátku, se dozvíte na Bakalářském semináři. Budete mít možnost se na cokoliv zeptat, tak toho bez obav využijte. Těším se na vás v hodinách.


Pavel Semerád
Ambasador Vysoké školy Sting