Proč budovat vztahy se spolužáky i na kombinovaném studiu?

Vysoká škola Sting se pro vás může stát (pokud jí to dovolíte) odrazovým můstkem k zajímavým pracovním a životním příležitostem.

Většinou je ale studium spojováno jen s povinnostmi — s přednáškami, s cvičeními a se zkouškovým obdobím. Bez plnění jednotlivých povinností byste totiž nemohli postupovat do dalších semestrů a nikdy byste své studium úspěšně nedokončili. 

Vysoká škola ale není jen o přednáškách a seminářích

Možná je tohle tvrzení až příliš troufalé, ale mluvím ze své 10leté studentské “kariéry”, kterou mám úspěšně za sebou.

Už si sice po letech nevzpomenu na přesná znění mnoha přednášek, ale stále mám v živé paměti všechny interakce se spolužáky. S mnoha z nich jsem navíc v pravidelném kontaktu dodnes.

Rozdíl mezi prezenčními a kombinovanými studenty

Když jsem studoval prezenčně, přišlo mi naprosto normální, že se s Jitkou, Míšou, Mirkem a Milanem potkáme zase zítra ve škole. Zatímco když jsem studoval na Vysoké škole Sting kombinovaně, byli jsme si vzácnější, protože jsme se viděli jen párkrát za měsíc.

Paradoxně se ale po letech setkáváme častěji než s mými prezenčními spolužáky. Zrovna začátkem listopadu plánujeme sraz v Pardubicích.

Čím dříve si vytvoříte vztahy se spolužáky, tím lépe

Jak vidíte, Sting byl, je a vždy bude skvělá komunita lidí. Jsem moc rád, že i vy jste jeho součástí. Proto, až budete zase ve škole, pozorně se kolem sebe rozhlédněte.

Ti lidé, kteří jsou v místnosti s vámi, mohou být vašimi parťáky. Jsou to lidé se společnými zájmy, kteří na sobě chtějí tvrdě pracovat a kteří vás budou minimálně po dobu studia doprovázet přes všechny překážky.

Moc bych vám přál, abyste k sobě našli cestu a stali se přáteli. Je pravděpodobné, že se po konci studia rozejdete a nikdy už se třeba všichni nesetkáte najednou, ale je dobré o sobě navzájem vědět. Nezapomeňte se proto registrovat do klubu absolventů Vysoké školy Sting.

Jednou svých kontaktů ze studií můžete využít, až budete hledat nového obchodního partnera, nebo kolegu do týmu, příp. někoho, s kým budete chtít oslavit životní jubileum.

Životní jubileum?

Tyto okamžiky mnohem lépe než já dokázala vystihnout bývalá ministryně informatiky a investorka Dana Bérová ve své přednášce:

Mám kolem sebe strašně moc lidí, kteří se teď chystají slavit padesátiny a na ty jejich narozeniny přijdou jenom jejich pracovní kolegové za poslední 4 roky. Protože na všechny ostatní lidi, se kterými měli někdy blízké vztahy, už dávno nemají čas a postupně je odhodili. A teď by byli hrozně rádi, kdyby tam mohli pozvat nějakého spolužáka z gymplu a nějakého spolužáka z vysoké školy, ale oni ho neviděli strašně moc let a mají strach, že si s ním nebudou mít co říct.

 

Možná vám to nyní přijde zvláštní, ale i takto se mohou cítit absolventi 25 – 30 let po dokončení studia. A právě proto se nebojte udržovat vztahy s lidmi i mimo vaší pracovní bublinu. Každá bublina totiž jednou praskne, ale přátelství přetrvají.

Tak ahoj (mí) spolužáci ze Stingu. 💙


Pavel Semerád
Hrdý absolvent a ambasador Vysoké školy Sting