Je zbytečné učit se účetnictví, když máme umělou inteligenci?

Je zbytečné učit se účetnictví, když máme umělou inteligenci?

Právě tuto otázku jsem dostal během jedné přednášky na střední škole. Přiznám se, že mi vykouzlila úsměv na tváři a jiskru v oku. Ne proto, že bych se chtěl vysmívat tazateli, ale proto, že jsem mu mohl konečně ukázat plný potenciál dnešního účetnictví.

Je skvělé, že máme umělou inteligenci

Ne, pane kolego, není to zbytečné. Do účetnictví totiž začaly pronikat moderní prvky už před mnoha lety, není to tedy otázka posledních dvou nebo tří let.

Samozřejmě, že se tím profese účetních mění. Ale k lepšímu. Účetní tak již dnes nemusí monotónně přeťukávat tištěné doklady do účetního softwaru.

Velkou část práce zvládne umělá inteligence, ať už jde o strojové čtení dokladů a jejich téměř bezchybné zaúčtování, automatizované vystavování daňových dokladů, párování plateb a mnoho dalšího.

Prakticky kteroukoliv část účetní agendy můžete zefektivnit díky automatizaci

Zhruba 80 – 90 % účetních operací v podnicích se neustále opakuje. To máte nákup materiálu a zboží, přijatá faktura za telekomunikační služby a energie, atd. Je v podstatě jedno, jestli dodávky pořizujete v tuzemsku nebo v zahraničí.

Moderní nástroje naučíte zpracovávat cokoliv a dokonce ty faktury nemusí ani projít vašima rukama. Vše natáhnete do účetního softwaru přímo z e‑mailu automaticky.

Možná vás pak napadne a co vlastně budou dělat ti účetní? Na účetní zbude ta nejdůležitější část. Všechny ty procesy řídit a průběžně kontrolovat. A pokud se objeví nějaká specifická účetní operace, postarají se o optimální formu zaúčtování.

A budou mít účetní práci i v budoucnu?

Přestože počet hodin otrocké práce při přepisování poklese, nedojde k žádnému masivnímu propouštění. Spíše naopak.

Podle podrobného průzkumu Svazu účetních České republiky se stavy účetních od roku 2018 kontinuálně snižují. Stále platí, že poptávka společností po samostatných účetních je vysoká. Ani s novou účetní legislativou a nastupující digitalizací nelze očekávat, že by účetní, kteří zahájili aktivitu v devadesátých letech, byli ochotní takzvaně přesluhovat. (Zdroj)

A právě tato mezigenerační výměna může být pro vás skvělou příležitostí k budování úspěšné kariéry.

Pozice účetních ve společnosti se bude i nadále zlepšovat. A to i finančně

Nedostatek účetních na pracovním trhu (po)vede

  1. ke zlepšení celospolečenské prestiže, protože účetní mají významný podíl na fungování podniků a organizací a
  2. k růstu finančního ohodnocení.

Pokud tedy spojíte svoji budoucnost s účetnictvím, čeká vás opravdu skvělá kariéra.  

Tak neztrácejte čas a podejte si přihlášku na Vysokou školu Sting.

Těšíme se na vás!

Pavel Semerád
Ambasador Vysoké školy Sting