Jak si naplánovat zkouškové období?

V průběhu zkouškového období se studenti velmi často dostávají pod zbytečný tlak. Přitom, kdyby si své studijní povinnosti lépe naplánovali, nemuseli by se dostávat do tak velkého stresu.

Ti zkušenější a poučení to už vědí. Je zbytečné, abyste opakovali chyby vašich předchůdců. V tomto článku vám proto poradím, jak si zkouškové období lépe naplánovat a být úspěšnější.

1. Využívejte předtermíny

Pokud se učíte průběžně, což je mnohem efektivnější způsob než učení pár hodin před zkouškou, využijte předtermíny. Učitelé je vypisují obvykle ještě v posledním týdnu výuky a to má své výhody.

Kromě toho, že ještě máte vše v živé paměti z přednášek a nestihnete toho mnoho pozapomínat, bývají učitelé i velkorysejší.

Pozor: To neplatí, pokud zkušební test náhodně generuje počítač z předem připravené sady otázek.

2. Na všechny zkoušky se neučte stejnou dobu

Protože každý máme k některým předmětům blíže než k jiným, liší se potřebná doba přípravy na každý z nich. Na ty, kde už máte nějakou zkušenost (např. ze studentské praxe), se zvládnete připravit podstatně rychleji.

Zkoušky z těchto termínů proto neodkládejte a splňte je co nejdříve. Získáte více času na ty méně oblíbené.

Pozor: Je sice fajn, že se během zkouškového budete věnovat přípravě i na oblíbené předměty, ale nezapomínejte na to, že musíte zvládnout i ty ostatní, které máte zapsané. 

3. Vyzkoušet můžete metodu SÍTO

Na tuhle metodu si troufnou jen opravdoví mazáci (a pravidelní návštěvníci přednášek).

Princip spočívá v tom, že si studenti do prvního týdne zapíšou všechny zkoušky (nebo alespoň jejich větší část), a zkouší, kolik jich takto zvládnou udělat.

Jestli bývají úspěšní? Ano, některé předměty splní, jiné ale musí opakovat. Každopádně tak ale mohou ušetřit hodně času na přípravu.

Pozor: Tato metoda je jen na vlastní nebezpečí.

4. Naplánujte si zkouškové období tak, abyste stihli i opravné termíny

Všechny zkoušky nemusíte udělat hned na první pokus a je dobré na to myslet už při plánování termínů. Je zbytečný hazard jít až na poslední termín a nenechat si možnost reparátu.

Pozor: Když to podceníte, může se stát, že kvůli tomu budete muset předmět opakovat a třeba si i kvůli tomu prodloužíte studium.

5. Nechte si dostatek času

Obdobně je to i v případech, kdy během zkouškového období onemocníte. Plánování všech povinností úplně na doraz se vám může vymstít. Je proto lepší ponechat si poslední týden prázdný jen jako rezervu.

Kdyby se pak stalo opravdu něco neočekávaného, budete vědět, že máte ještě týden navíc. A kdyby se nic nestalo, nevadí, alespoň budete mít delší prázdniny. 🙂

Pozor: Zkouškové období na veřejných vysokých školách nelze prodloužit.

Chcete mít delší zkouškové? Pak studujte na Stingu

Dobře víme, že zkouškové období s sebou přináší stres, nervozitu a nedostatek času. Proto studentům na Vysoké škole Sting oficiálně nabízíme delší zkouškové období.

Jak to funguje?

Zkoušku můžete vykonat po domluvě s učiteli prakticky kdykoliv po dokončení všech vyučovacích bloků z daného předmětu. Můžete tak v odučených předmětech udělat zkoušku ještě před začátkem oficiálního zkouškového období a získat více času na další předměty.

Pokud se vám tato možnost líbí, neváhejte a podejte si přihlášku na Vysokou školu Sting.


Těšíme se na vás!

Pavel Semerád
Ambasador Vysoké školy Sting